Bagt blomkål

Bagt blomkål er en af mine yndlingsmåder at tilberede blomkål på, da det stadig bevarer noget struktur og sprødhed. Jeg smører denne variant af bagt blomkål med dijonsennep, hvilket giver en god smag og lidt “bid”. Når det kommer ud af ovnen, så overhælder jeg med brunet smør, ristede hasselnødder (eller pinjekerner), friskrevet Vesterhavsost og en masse friskhakket persille.
Gæstemad
For over 2 år siden afholdte jeg en sommerfest for en venindegruppe, hvor der var flere vegetarer. Derfor måtte jeg tænke i lidt andre baner, end jeg normalt gør.
Normal gør jeg det nemt for mig selv og laver en af mine klassikere. Enten pasta med tomatsauce og kødboller eller hjemmelavet pizza!
Jeg må dog indrømme at det er noget nemmere at smække nogle gode grøntsager i ovnen.
Nødder, ost og urter
Har du ikke ikke hasselnødder eller pinjekerner, så kan mandler også bruges. Vesterhavsosten kan godt udskiftes med Parmesanost (eller Parmigiano Reggiano om man vil) eller en anden fast ost, men jeg må sige at Vesterhavsost gør noget godt for retten. Har du ikke persille, så kan du også sagtens bruge frisk timian eller hvad du nu har stående i vindueskarmen. Noget af det gode ved en ret som bagt blomkål er også, at det er en god måde at bruge rester og undgå madspild.
Prøv også hasselback butternut squash som også er toppet med kerner, ost og urter!
Bagt blomkål
Bagt blomkål kan både bruges som tilbehør, på en buffet eller som hovedelement hvis du skal imponere dine vegetariske gæster. Når du smører blomkålshovedet ind i dijonsennep, så skal du ikke være bange for at det smager meget kraftigt igennem, for varmen runder smagen.
Du kan også lave bagt blomkål med andet end dijonsennep. Jeg er også vild med at bruge Tahin (sesampasta), som giver en nøddeagtig smag, der også komplementerer bagt blomkål rigtig godt.
P.s. billederne er 2 år gamle og har ligget gemt på min eksterne harddisk uden at komme frem i lyset..
Og der er flere g(l)emte opskrifter på vej!
Velbekomme!
Følg gerne med her på bloggen, Instagram, Pinterest og Facebook 🙂
//Rebekka

Forberedelses tid | 15 minutter |
Tilberedningstid | 90 minutter |
Antal personer |
personer
|
- 1 blomkål
- 4 spsk sennep, dijon
- 100 gram smør
- 100 gram Vesterhavsost
- 60 gram hasselnødder Du kan også bruge pinjekerner eller mandler
- ½ potte persille Du kan også bruge timian eller andre friske krydderurter
- ½ tsk salt
Ingredienser
|
![]() |
- Formvarm ovnen til 180 grader varmluft
- Fjern blade og vask blomkålshovedet og skær det nederste af stokken af
- Smør blomkålshovedet ind i sennep (brug en bagepensel eller klør-fem) og krydr med lidt salt (ikke for meget, da retten også får salt fra brunet smør og Vesterhavsost)
- Sæt ind i ovnen på en bageplade eller i et ildfast fad
- Bag i ovnen i 75 - 90 minutter alt efter størrelsen på blomkålshovedet
- Rist hasselnødder på en tør pande så skallerne løsnes og kom disse over på et let fugtigt viskestykke og gnid så skallerne af
- Hak hasselnødderne groft og sæt dem til side
- Kom smør i en lille gryde og lad det smelte ved middeltemperatur, og når smørret er smeltet kan du skrue en smule op og det vil nu starte med at bruse og brune (og dufte skønt af nødder!)
- Når smørret er brunet vil der komme bundfald - du kan enten sigte det fra eller lade det blive
- Kom nødderne ned i det brunede smør og giv den let varme (ikke for meget, for så brænder det brunede smør!)
- Skyl og hak persille
- Kom det bagte blomkål på den tallerken du vil servere på
- Riv nu Vesterhavsost oven på det varme blomkålshoved
- Overhæld blomkålen med brunet smør, hakkede nødder og drys med hakket persille!
- Velbekomme!
Ingen kommentarer endnu