Om at se sig selv på TV..

Choux au craquelin med lemon-limecurd og marengs

I sidste uge delte jeg opskriften på gammeldags fastelavnsboller med vanillecreme, remonce og chokolade.
Jeg har været en tur i køkkenet igen for at komme med endnu et bud på fastelavnsboller. Denne gang de smukke Choux au craquelin, også kendt som vandbakkelser med sprød top! Jeg elsker vandbakkelser og synes at denne variant er super smuk og så smager den himmelsk. Jeg har fyldt dem med hjemmelavet lemon-limecurd og marengs. De smager helt ligesom at tage en bid af en fransk citrontærte med marengs – “Tarte au citron” eller “Lemon curd pie”.

Choux au craquelin med lemon-limecurd og marengs af Rebekka Mikkelsen fra MasterChef tjek ud på www.beksemad.dk og @bekkelekke

Choux au craquelin med lemon-limecurd og marengs: 16 stk.

Kikse-toppen:
75 gram mel
75 gram sukker (jeg bruger rørsukker)
75 gram smør
Evt. gul pastafarve
Ælt alle ingredienserne sammen (jeg bruger bare klør fem) og rul tynd ud (3-4 mm) mellem to stykker bagepapir og kom i fryseren i 10-15 minutter så den er helt stiv. Stik ud med en udstikker (4 cm) eller brug et glas + en kniv, når du har sprøjtet vandbakkelserne ud på pladen.
Choux au craquelin med lemon-limecurd og marengs af Rebekka Mikkelsen fra MasterChef tjek ud på www.beksemad.dk og @bekkelekke

Jeg testede forskellige størrelser og farve på kiksetoppen. Jeg valgte at gå med den kiks der dækker hele toppen!

Vandbakkelsesdejen:

100 gram smør
200 gram vand (2 dl)
15 gram sukker
100 gram mel
2-3 æg (vigtigt ikke at komme alt i på én gang!)

Start med at veje alle ingredienser af og sigt melet, så du nemmere undgår klumper. Kom smør, sukker og vand i en gryde og bring det i kog. Nu skal melet røres i (jeg bruger en kraftig dejskraber, andre foretrækker en træske). Kom alt melet i og rør det hele sammen til en stor melbolle. Kom gryden tilbage på blusset og rør godt i 2-3 minutter. Kom “dejen” op i en røreskål og lad den stå 5-10 minutter, så den ikke er så varm når du skal have æggene i. Pisk 3 æg sammen. Hæld lidt æg i af gangen og pisk (jeg bruger min elpisker). Dejen vil skille og være klumpet – mist ikke modet. Når ca. 2/3 dele af æggene er i, vil dejen begynde at samle sig lidt. Stop her og sørg for at skrabe det dej der evt. sidder oppe ad skålens kanter. Tilsæt 2 spsk. æg mere og pisk igen. Dejen er nu fast og smidig. Kom dejen i en sprøjtepose med en 20 mm tyl (eller klip et hul svarende til).
Sprøjt 8 vandbakkelser ud med en diameter på 4 cm. Sørg for at holde sprøjteposen “nede” så du ikke får spidse toppe.
Læg kiksebundene på og giv et meget let tryk. Bag i ovnen ved 180 grader varmluft i 30 minutter.
Du må ikke åbne ovnen undervejs. Når bagetiden er færdig, så tager du én vandbakkelse ud af ovnen og lukker forsigtigt ovnen igen. Tjek om vandbakkelsen holder formen eller falder sammen – hvis den holder formen, så tager du resten ud, hvis ikke, så giv dem et par minutter længere!
Gentag processen med endnu 8 vandbakkelser.
Jeg har ikke forsøgt at bage to plader ad gangen, så jeg er ikke sikker på hvordan de arter sig.. 

Lemon-limecurd:

Ekstra syrlig, hvilket går rigtig godt til den søde marengs..
Er man ikke så glad for syrlighed, kan der tilsættes lidt ekstra sukker, men pas på, da marengsen er ret sød!

1 dl citronsaft (ca. 2 citroner)
1 dl limesaft (ca. 4 limefrugter)
Skallen fra ubehandlede citroner + de 4 ubehandlede limefrugter
130 gram sukker
2 æg
2 æggeblommer
10 gram maizena
50 gram smør

Riv skallen fra citrusfrugterne og pres herefter saften. Kom begge dele op i en gryde med sukker og varm det op. Rør æggeblommer sammen med maizena og rør æggene ud i dette. Når citrussaften er lunet, tilsættes ægge-maizenablandingen. Varm nu op under konstant omrøring til denne tykner og får konsistens som creme.
Tag af varmen og tilsæt smør i tern. Når dette er opløst sættes den på køl.
Når den er kølet af kommes den i en sprøjtepose med en rund tylle på 1o mm eller mindre.

Marengs:

80 gram æggehvide (det svarer til ca. 2 hvider)
130 gram sukker
50 gram glukosesirup
40 gram vand

Tag en enkelt spsk. sukker fra til at piske æggehviderne med. I en gryde koges sukker, glucosesirup og vand op til 117 grader (brug termometer). Pisk æggehviderne luftige og tilsæt en spsk. sukker. Når sukker-glukoselagen er nået 117 grader pisker du konstant i hviderne og tilsætter nu lagen i en tynd stråle. Når al sukkerlagen er i kommet i, kan marengsen godt virke lidt tynd, men fortvivl ej. Jeg pisker i 7-10 minutter og så bliver den super lækker og sej. Kom den på sprøjtepose med en rund tylle på 10 mm.
Du kan både bruge røremaskine og elpisker, blot du har tålmodighed og husker at skifte arm undervejs.. 😉

Choux au craquelin med lemon-limecurd og marengs af Rebekka Mikkelsen fra MasterChef tjek ud på www.beksemad.dk og @bekkelekke
Samling af Choux au craquelin:

Nu har du dine afkølede vandbakkelser med sprød top og to sprøjteposer – en med lemon-limecurd og en med marengs.
Jeg er højrehåndet, så jeg holder vandbakkelsen i venstre hånd med bunden opad. Start med at prik hul med tyllen (eller med en tynd kniv), og sprøjt en god mængde marengs i. Så skal der noget lemon-limecurd i, gennem samme hul og til sidst lidt mere marengs, der også hjælper til at hullet “lukkes” igen. Det evt. fyld overskydende tørres af med køkkenrulle.
Du kan mærke at din choux au craquelin “vokser” når du fylder den, men vær opmærksom på ikke at sprøjte for meget i eller for hurtigt..

Spis dem med en ske og nyd en god kop te eller et glas ikke alt for tør champagne til!

Velbekomme!

Choux au craquelin med lemon-limecurd og marengs af Rebekka Mikkelsen fra MasterChef tjek ud på www.beksemad.dk og @bekkelekke

Sprød top og cremet fyld i midten!

Hvis I bruger min opskrift, så tag gerne @beksemad på Instagram 🙂

Husk at der i aften er første indledende runde i MasterChef. Jeg ved ikke hvornår jeg er på skærmen igen, men jeg skal nok holde jer opdaterede.
Indtil da, kan du læse eller genlæse mine tanker om dét at se sig selv på tv og om da jeg så forelsket ud mens jeg fileterede fisk!

//Rebekka

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Din kommentar bliver den første.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Om at se sig selv på TV..