Moules frites

Moules frites et en af mine absolutte favoritter, når det kommer til luksus “fast food”. Det er lækkert og både hurtigt og nemt at lave. Hvidvinsdampede blåmuslinger med pommes frites og mayo.
Skal man være helt korrekt, så er det vel en omgang “Moules marinières” jeg laver, men så serverer jeg med fritter og mayo. Jeg laver altid min mayonnaise selv, hvilket tager ingen tid.
Prøv min hjemmelavede chilimayo HER eller min hjemmelavede estragonmayo HER!
Fritterne derimod, der snyder jeg og køber grove fritter på pose og lader min ovn klare dem. Det er klart at hjemmelavede, sprøde fritter er lækkert, men når det skal gå hurtigt, så er jeg ikke bleg for at springe over hvor gærdet er lavest. Er man ikke til fritter og mayo, så er det lækkert med lunt brød til de hvidvinsdampede muslinger!
Moules frites med hjemmelavet mayo
Min udgave af moules frites er med skalotteløg, hvidløg, gulerødder, fennikel, hvidvin og fløde. Blåmuslinger bliver dampet i grøntsagerne og hvidvin, og dette giver god smag til suppen der kommer ud af det. Mayoen er en klassisk “snydemayo” med et helt æg, lidt sennep, lidt hvidvinseddike, salt og olie som stavblendes på nul komma fem! Er man til det, så kan man tilsætte ½-1 fed hakket hvidløg og på den måde få en lækker hjemmelavet aioli.
Jeg serverer oftest min som et aftensmåltid, men det er også en af mine frokostfavoritter. Opskriften rækker til to personer, men hvis du bruger den som forret, så er der til fire personer!

Forberedelses tid | 20 minutter |
Tilberedningstid | 10 minutter |
Antal personer |
personer
|
- 1500 gram blåmuslinger
- 2 store gulerødder
- ½ fennikel
- 2 skalotteløg
- 2 fed hvidløg
- 2 dl hvidvin Tør hvidvin er bedst
- 1 spsk olivenolie
- 1/4 L piskefløde
- 1 bundt persille
- Efter smag salt + peber
- 1 æg
- 1 tsk sennep
- ½ tsk hvidvinseddike Citronsaft kan bruges
- ½ tsk salt
- 2½ dl olie, smagsneutral
- ½-1 fed hvidløg Hvis du ønsker aioli (ellers underlader du og har en plain mayo)
Ingredienser
Hvidvinsdampede blåmuslinger
Hjemmelavet mayo
|
![]() |
- Forvarm ovnen efter hvad der står på posen af dine pommes frites!
- Rens blåmuslingerne ved at skrubbe godt, fjerne skæg og kassere de muslinger der er ødelagte i skallen (og dem der er døde - tjek ved at banke dem ned mod bordet og se om de lukker sig sammen - hvis de forbliver åbne, så skal de ud)
- Skyl godt igennem med rindende koldt vand for at fjerne det sidste sand
- Husk dine fritter - de skal sikkert have 20-25 minutter i ovnen!
- Skræl gulerødder og skær dem i skiver
- Skyl fennikel og skær i tern på ca. 1,5*1,5 cm
- Pil hvidløg og skalotteløg og hak fint
- Varm olivenolie op i en stor gryde (som du har låg til) og svits hvidløg og skalotteløg til de bliver gyldne
- Tilsæt gulerødder og fennikel og svits i et par minutter
- Imens skylles og hakkes persille
- Kom nu blåmuslingerne i gryden og tilsæt 2 dl hvidvin samt hakket persille - og kom låget på gryden
- Lad blåmuslingerne dampe et par minutter og ryst gryden et par gange, så blåmuslingerne bliver vendt lidt i gryden undervejs
- Tjek blåmuslingerne ved at kigge under låget og se om de har åbnet sig op
- Tag blåmuslingerne op i en skål
- Skru helt op for blusset og kog hvidvinslagen ind et par minutter
- Tilsæt piskefløden og lad det koge et par minutter
- Imens det koger lidt ind, så kan du lige bikse din mayo sammen!
- Smag til med salt og peber
- Anret muslingerne i en dyb tallerken og kom den varme "moules marinières" suppe over - servér de varme fritter på en tallerken med en klat hjemmelavet mayo! Velbekomme!
- Kom et helt æg, sennep, hvidvinseddike, salt og olie i et stavblenderglas
- Før den slukkede stavblender helt ned i bunden af stavblenderglasset
- Tænd stavblenderen og før langsomt op - stille og roligt samler din hjemmelavede mayonnaise sig
- Hvis du synes at den er til den tynde side, så kan du sagtens supplere med lidt ekstra olie og stavblende det ind i mayoen
- Smag til med lidt ekstra syre og salt efter smag
- Kom i et lufttætbeholder og gem i køleskabet i en uges tid
Kærligheden til det franske køkken
Jeg elsker det franske køkken, som moules marinières stammer fra. Vi har franske aner i familien og af den årsag har min far og alle hans søskende franske navne. Vores “stam-restaurant” er også fransk og har lagt lokaler til mange familiefrokoster, fødselsdage og andre fejringer. Den hedder Le Pavé og ligger på Gråbrødre Torv. De serverer i øvrigt nogle fantastiske hvidvinsdampede blåmuslinger og man kan bestille de bedste fitter med mayo til!
Jeg håber at I nyder sommeren og har en fantastisk weekend!
Følg gerne med her på bloggen, Instagram, Pinterest og Facebook 🙂
//Rebekka
Verdens bedste ret jo!