Kyllingefrikassé
Kyllingefrikassé er en lækker og velsmagende sommerret. Hvid, opbagt sauce med sommerens grøntager; grønne og hvide asparges, spæde gulerødder og friskbælgede ærter og cremet til med piskefløde. Dertilhørende nye, danske kartofler. Du kan også sagtens lave retten på andre tidspunkter af året og bruge gulerødder, selleri, porrer og fine ærter fra frost. Denne kyllingefrikassé er lavet med en hel fersk kylling, men du kan også sagtens bruge en høne og lave en hønsefrikassé, men det er ikke lige så ofte at supermarkederne ligger inde med høns.  
Antal personer Forberedelses tid
4personer 30minutter
Tilberedningstid Ventetid
90minutter 30minutter
Antal personer Forberedelses tid
4personer 30minutter
Tilberedningstid Ventetid
90minutter 30minutter
Ingredienser
Kyllingefrikassé
Sprødt kyllingeskind
Instruktioner
Kyllingefrikassé
  1. Start med at fjerne skindet fra kyllingen ved at lægge et snit på ryggen og stille og roligt pille skindet af hele veje rundt. Det gør ikke noget at skindet går lidt i stykker undervejs – det skal alligevel skæres i mindre stykker for at kunne spredes ud på bagepladen. Gem skindet til senere (se fremgangsmåden længere nede).
  2. Skær gumpen af kyllingen og smid den ud.
  3. Kom kyllingen i en stor gryde.
  4. Start med løg – skræl 2-3 store løg. Du skal snitte ½ stort løg (eller et lille løg fint) og stille til side til senere. Resten af løgene hakker du groft.
  5. Skræl gulerødder og hak dem groft.
  6. Skyl grønne og hvide asparges og knæk enderne af hvor de naturligt knækker. Skræl derefter de hvide asparges. Gem både enderne og skræller til at koge sammen med kyllingen for at få god smag i kyllingefonden.
  7. Kom løg, gulerødder, asparges-ender samt aspargesskræller op i gryden til kyllingen.
  8. Tilsæt laurbærblade, hele peberkort og salt.
  9. Dæk kyllingen med vand (jeg bruger kogende vand fra min quooker. Jeg bruger ca.1,5-2 L vand alt efter grydens størrelse. Er der meget vand i, da skal du bare koge lidt mere vand fra når kyllingen tages op.
  10. Skyl persille og pluk bladene fra – gem stilkene og kom op i gryden til kyllingen.
  11. Kog kyllingen ved middel varme ca. en times tid til lårene slipper og kødet faldet fra benenet.
  12. Imens kyllingen koger kan du klargøre grøntsager: – Skyl snackgulerødder og snitter dem fint – Snit de grønne og hvide asparges – Bælg de friske ærter og skyl dem – Skrub / skrab kartoflerne og find en gryde med vand (tilsæt salt og dildkviste)
  13. Når kyllingen er færdig tages den op og lægges i et fad eller på en tallerken.
  14. Kog kyllingefonden ind til ca. 8 dl og sigt grøntsagerne fra.
Sådan laver du saucen
  1. Kom 60 gram smør i en gryde og smelt ved middel varme.
  2. Kom de fintsnittede løg i og lad dem klare.
  3. Tilsæt 6 spsk mel og “rist” det af til en smørbolle. Det er vigtigt at den bliver ristet af, så melsmagen forsvinder.
  4. Tilsæt nu kyllingefond lidt ad gangen og pisk godt. Sørg for at piske rigtig godt i starten, så der ikke kommer klumper i saucen. Skulle der alligevel komme klumper i, så er jeg ikke bleg for at passere den gennem en sigte med en dejskraber!
  5. Kog saucen godt igennem og sørg for at smag på om mel-smagen er kogt ud.
  6. Krydr godt med sort peber og salt.
  7. Sæt kartoflerne til at koge – kogetid afhænger af størrelse og sort.
  8. Pil kyllingekødet fra skroget og pluk/skær i grove tern.
  9. Find en ekstra gryde og smelt 20 gram smør ved middel varme og giv grøntsagerne 5 minutter heri.
  10. Tilsæt fløde til saucen.
  11. Tilsæt grøntsagerne og kyllingekødet til saucen og lad det lune ved lav til middel varme. Kog endelig ikke på det, så kyllingen bliver helt trevlet.
  12. Smag til med ekstra friskkværnet peber, salt og lidt friskrevet citronskal.
  13. Vend de kogte kartofler med frisk dild.
  14. Servér kyllingefrikassé med nye, kogte kartofler med frisk dild, sprødt kyllingeskind og hakket persille.
  15. Velbekomme!
Sprødt kyllingeskind
  1. Tænd ovnen på 200 grader varmluft
  2. Beklæd en bageplade med bagepapir.
  3. Skrab de værste fedtdepoter af kyllingeskindet med en skarp kniv.
  4. Skær kyllingeskindet i 6-8 mindre stykker og spred det ud på bagepladen. Læg et stykke bagepapir over og læg en badeplade ovenpå, så det bages under pres.
  5. Bag ca. 20 minutter. Hvis det stadig er lidt blødt, da bages et par minutter længere.
  6. Krydr med salt.
  7. Hak det afkølede kyllingeskind i mindre stykker.