Estragonmayo

Vi er nu sprunget ind i sommeren i følge kalenderen og det betyder forhåbentligt at det gode, danske sommervejr er på vej. En ting jeg elsker ved sommeren er grillaftner i haven med gode venner. Jeg ejer ikke en grill endnu, men nu har jeg da fået mig en have. Til en rigtig grillaften må man ikke gå ned på dyppelse. Der skal være ketchup, sennep og mayo. Ikke hvilken som helst mayo, gerne en hjemmelavet estragonmayo. Estragonmayo er en af mine absolutte favoritter indenfor mayo sammen med chilimayo. Estragonmayo smager lidt af bearnaise, som er min yndlingssauce.
Hjemmelavet mayo..
Mayo eller mayonnaise er traditionelt en emulsion af æggeblomme, eddike, sennep, salt og olie. Æggeblommeblandingen piskes sammen og olie tilsættes lidt ad gangen, så den ikke skiller. Det er den rigtige måde at gøre det på, men jeg bruger som oftest “snydemetoden” herhjemme. Altså at bruge et helt æg og stavblende det med sennep, hvidvinseddike/citron, salt al olien på én gang. Det fungerer godt for mig og jeg køber aldrig mayonnaise efter jeg begyndte at bruge min stavblender.
Pep din estragonmayo op med estragonolie
Denne opskrift på ekstragonmayo er hurtig og nem at lave. Hvis du ønsker at peppe den lidt op, så kan du lave en estragonolie. Estragonolien får en flot grøn farve, som bidrager både til en grønlig farve på din estragonmayo, men også til en mere intens smag af estragon. Estragonolien laver du ved at varme olie op til 60-65 grader og blende den med et ordenlig bundt estragon. Har du som jeg en Thermomixer, så er det endnu nemmere at lave en grøn olie. Du kan enten vælge at sigte den eller bruge den med estragon i. Sørg for at køl ned inden du laver din estragonmayo.

Forberedelses tid | 10 minutter |
Tilberedningstid | 45 minutter |
Antal personer |
personer
|
- 1 æg
- 2½ dl olie, smagsneutral
- 1 tsk sennep
- 1 tsk hvidvinseddike
- ½ tsk salt
- 3 stilke estragon, frisk Svarende til 1 spsk finthakket
- 1 kg nye kartofler Jeg vælger altid de mindste
- 2 spsk olivenolie
- 1 tsk salt
Ingredienser
Estragonmayo
Ovnbagte nye kartofler
|
![]() |
- Hak estragon fint
- Kom et helt æg, salt, hvidvinseddike, sennep og olie op i et højt stavblenderglas
- Før stavblenderen ned i bunden, tænd stavblenderen og træk den langsomt op mod overfladen til din mayo samler sig
- Smag til med lidt ekstra salt, den friskhakkede estragon og en smule ekstra hvidvinseddike hvis du synes der mangler syre
- Gem i køleskabet i en lufttæt beholder og brug den også til dine sandwiches, pommes frites eller som base i en kartoffelsalat
- Skrub eller skrab dine små, nye kartofler for jord og overskydende skræl (lad endelig være med at skrælle dem, da de derved ikke får den lækre overflade)
- Kom kartoflerne i en ovnfast fad og vend i olivenolie og godt med salt
- Bag dem i ovnen ved 180 grader varmluft i 35 minutter og giv dem til sidst 10 minutter ved grill (vend et par gange undervejs)
- Servér kartoflerne med hjemmelavet estragonmayo som tilbehør til sommerens grillarrangementer, til kød eller fisk
- Velbekomme!
Brug din estragonmayo til..
Under opskriften på min estragonmayo har jeg et forslag på nogle nemme kartofler, som du kan dyppe i den. Jeg har lavet dem i ovnen, men hvis du alligevel har grillen fremme, så er nye danske kartofler på grillen også super lækkert – de får en let røgsmag som jeg elsker! Jeg er også vild med at bruge min hjemmelavede mayo som bund i en dressing til kartoffelsalat sammen med creme fraiche. Det er også genialt at bruge den til din rørte tatar eller steak tatar med grove fritter!
Følg gerne med her på bloggen, Instagram og Facebook 🙂
Hav en fantastisk tirsdag!
//Rebekka
Skal da lige prøve den der estragonmayo…