Chokoladeis

Denne chokoladeis lavede jeg som en del af en dessert til en af mine kusiners polterabend. Jeg serverede den i en hjemmelavet nøddekurv ved friske bær. En dessert der sagtens kan forberedes i god tid og som vil imponere dine gæster. Når jeg laver is bruger jeg min Thermomixer og min Wilfa ismaskine, men du kan sagtens legere din iscreme i en gryde og bruge et termometer. Hvis du ikke har en ismaskine, så hop over til min søde veninde Julia fra MasterChef og brug nogle af hendes opskrifter på is uden ismaskine. Hun er en ukronet isdronning!
Chokolade er en kunstart for sig
Hvem elsker ikke chokolade? Jeg gør i hvert fald! Chokolade er fantastisk. At arbejde med chokolade er en kunst man skal lære at mestre og jeg er absolut ikke en haj til det med chokoladetemperering. Dette er på trods af at jeg i gymnasiet skrev studieretningsprojekt om chokolade i fysik og kemi på højniveau og derfor ved en masse teoretisk om chokoladetemperering. Når det kommer til madlavning og især desserter, så er det nødvendigt med en masse viden. Endnu vigtigere er dog at arbejde med tingene, at få det i hænderne og at øve sig som så meget andet.
Nok om det og tilbage til chokoladeis..
Denne chokoladeis har virkelig en intens chokoladesmag og en lækker konsistens. Den er både lækker som en del af en dessertanretning, i en isvaffel og du kan også bruge den i en lækker chokolademilkshake. Hvis du er en bandit som jeg er, så kan du også bare spise direkte fra bøtten! Jeg dømmer ikke..

Forberedelses tid | 20 minutter |
Tilberedningstid | 60 minutter |
Ventetid | 3 timer |
Antal personer |
personer
|
- 2,5 dl sødmælk
- 2,5 dl piskefløde
- 5 æggeblommer
- 150 gram rørsukker
- 150 gram mørk chokolade Jeg foretrækker omkring 70% kakaoindhold
- 20 gram kakao
- 50 gram mærk chokolade Til at lave chokoladespåner til pynt
Ingredienser
|
![]() |
- Start med at måle de forskellige ingredienser af
- Hak chokoladen fint (den skal først bruges til sidst, men start med det)
- Pisk rørsukker og æggeblommer til en luftig æggesnaps
- Varm fløde, mælk og kakaopulver op i en gryde til lige under kogepunktet
- Hæld den varme mælke-kakao-fløde over i æggenapsen mens du pisker godt
- Hæld massen tilbage i gryden og rør nu (jeg kan godt lide at bruge en dejskraber der kan tåle varme) mens du holder øje med temperaturen på et termometer
- Iscremen skal legeres ved 83 grader og må endelig ikke få mere varme, da æggeblommerne vil koagulere og dermed kan du risikere en omgang chokoladerøræg
- Det er dog vigtigt at din ismasse kommer op på de 83 grader og bliver legeret, da det har en stor betydning for konsistensen (tjek evt. ved at dyppe din dejskraber eller en træske i ismassen og tag den op, træk en finger gennem ismassen vandret og hvis ismassen ikke løber ned over der hvor du lige har trukket din finger, så er du der!)
- Sigt din varme ismasse, den såkaldte creme anglaise, og hæld den over den hakkede chokolade
- Rør ismassen sammen med den hakkede chokolade indtil det er opløst
- Du kan med fordel stavblende ismassen for at få den helt blank
- Køl nu ismassen ned inden du kommer den i ismaskinen
- Ismassen vil være meget tyk når den er kølet helt ned
- Du kan enten servere den direkte fra ismaskinen (så er isen meget cremet og ikke så "sat") eller du kan indfryse den og komme den i fryseren efterfølgende
- Da der ikke er tilsat nogle stabilisatorer eller andet der hjælper på konsistensen i denne is, så vil den som de fleste hjemmelavede is have godt af at blive taget ud af fryseren 20 minutters tid inden servering for lige at blive lidt blødere og nemmere at servere
- Pynt evt. af med chokoladespåner - købt dem eller lav dem selv Skrab med en kniv på chokoladen, så du får tynde spåner og drys dem over din dessert
- Velbekomme!
Hvis du vælger en mørk chokolade med knapt så højt kakaoindhold, så kan du skrue en smule ned for mængden af sukker, da din chokolade ikke er helt så intens. Hvis du skal servere isen for børn, så kan de som regel godt lidt at der er en del sødme til stede og at kakaoindholdet ikke er for kraftigt, så der skal du nok ikke op i en 85% kakao.
Hvilken is-variant er din favorit? Kom gerne med din yndlingsis kommentarfeltet nedenfor..
Håber at du har en helt igennem fantastisk Grundlovsdag på denne solrige onsdag!
Følg gerne med her på bloggen, Instagram, Pinterest og Facebook 🙂
//Rebekka
Ingen kommentarer endnu