Gougères med flødeostecreme
Gougères eller ostevandbakkelser er små lækre snacks. De kan både spises som de er, eller fyldes med fx flødeostecreme med purløg og citronskal som her i denne opskrift. Du kan også fylde dem med varmrøget laksecreme eller købe en flødeost med smag (Pikant-ost, hvidløgsost eller andet) og røre op med lidt creme fraiche.
Antal personer Forberedelses tid
2bageplader 30minutter
Tilberedningstid
20minutter
Antal personer Forberedelses tid
2bageplader 30minutter
Tilberedningstid
20minutter
Ingredienser
Gougères – ostevandbakkelser
  • 85gram hvedemel
  • dl vand
  • 70gram smør
  • 2-3 ægJeg har brugt 2½ æg til denne opskrift
  • 70gram ComtéEmmentaler, Parmesan eller anden fast ost kan bruges
  • 1knsp salt
Flødeostecreme
Instruktioner
Gougères
  1. Kog vand + smør op i en gryde
  2. Tilsæt melet på en gang og gør godt med en ske (jeg bruger en dejskraber)
  3. Rist smørbollen af i et par minutter og kom den derefter op i en skål
  4. Riv Comté-osten på groft rivejern og sørg for at ostestykkerne ikke er for lange (hak evt. efter med en kniv)
  5. Rør osten i smørbollen og lad det stå i 5-10 minutter
  6. Pisk et æg i af gangen (jeg bruger elpisker med dejkroge på)
  7. Når du har pisket to æg i, skal du vurdere om den skal have mere æg eller ej
  8. Dejen skal være glat og man skal kunne trække en finger igennem dejen og trække spor
  9. Hvis ikke den er glat og samlet endnu, så pisk et æg sammen og tilsæt det lidt af gangen mens du pisker
  10. Kom dejen på en sprøjtepose med en glat tylle (jeg bruger 1,2 cm i diameter)
  11. Beklæd to bageplader med bagepapir og sæt toppe på størrelse med en 2-krone (hold tyllen lidt nede inden du løfter)
  12. Tag en lille skål med vand og dyp din finger i og glat toppen på dine små ubagte vandbakkelser, så de får en lidt fladere top
  13. Bag en plade ad gangen ved 200 grader i 20 minutter til de er let gyldne
  14. Lad dem køle af inden de fyldes med flødeostecremen
Flødeostecreme
  1. Kom flødeosten i en skål og rør den lige et par gange, så den er blød
  2. Tilsæt creme fraiche og revet citronskal
  3. Smag til med salt og citronpeber
  4. Snit purløg fint og rør det
  5. Fyld de små gougères med flødeostecremen (jeg bruger en “Berliner-tylle”) og pynt med lidt fintsnittet purløg
Recipe Notes

Du kan sagtens lave dejen i god tid og lade den ligge på køl indtil brug. Den vil være lidt mere fast at sprøjte ud, men dejen vil stadig hæve fint op i ovnen.