Tirsdagstanker om at sige sit job op..

Boller i karry

Boller i karry er en rigtig klassiker! Det er sådan med klassikere, at dem skal man nogle gange passe lidt på med at gøre sig klog på.  Jeg elsker boller i karry og craver det med jævne mellemrum. Jeg husker som barn at min mor eksperimenterede med at komme æblestykker og andet fancy i, men jeg foretrak den “plain” som min faster serverede. Min mor fik også pænt besked på at lave den samme udgave som min faster.

Boller i karry ala Beksemad. Boller i karry på kalvekød uden svinekød.

Som årene er gået har jeg lavet min egen variant og den laver jeg altid lidt på gefühlen, men nu har jeg skriblet lidt ned og deler nu min opskrift.

Boller i karry uden gris

I mange år, fra jeg var 13 til 26 år, spiste jeg ikke svinekød. Efter min tur i MasterChef, så spiser jeg nu en lille smule, men jeg tænker ikke “gris” ind i mine retter og laver stadig mine klassikere uden gris, som jeg altid har gjort. Min version af boller i karry er med hakket kalvekød, hvor de fleste nok enten bruger hakket kalv/flæsk eller eller udelukket hakket gris.

Mangler du inspiration til retter med kalvekød? Prøv mine wontons med chilimayo!

Boller i karry ala Beksemad. Boller i karry på kalvekød uden svinekød.

Print opskrift
Boller i karry
Boller i karry som jeg bedst kan lide det! Helt "plain" uden noget fancy twist. Bløde kødboller lavet på hakket kalvekød i cremet karrysauce (ohhh yes, der er fløde i saucen!). Spis den med ris til - det varirer lidt om jeg spiser hvide eller brune ris til. Jeg er måske fjollet, men jeg elsker dampede fine ærter ovenpå min boller i karry.
Boller i karry ala Beksemad. Boller i karry på kalvekød uden svinekød.
Region Aftensmad, Dansk
Keyword Boller i karry
Forberedelses tid 30 minutter
Tilberedningstid 30 minutter
Antal personer
personer
Ingredienser
Kødboller
Karrysauce
Region Aftensmad, Dansk
Keyword Boller i karry
Forberedelses tid 30 minutter
Tilberedningstid 30 minutter
Antal personer
personer
Ingredienser
Kødboller
Karrysauce
Boller i karry ala Beksemad. Boller i karry på kalvekød uden svinekød.
Instruktioner
  1. Rør kødet sejt med salt (dette gør også at farsen senere kan binde væske)
  2. Hak løg og kom det op til kødet
  3. Tilsæt et æg og rør det hele sammen
  4. Tilsæt krydderier + mælk
  5. Tilsæt mel lidt ad gangen indtil farsen er smidig
  6. Lad farsen trække 15-20 minutter på køl og mærk konsistensen igen
  7. Sæt en gryde på komfuret med 1,2 dl vand og kom en bouillonterning i og bring vandet i kog
  8. Nu skal kødbollerne formes og jeg kan godt lide at de er kuglerunde (brug enten et stort parisiennejern hvis du ønsker små kødboller eller en is-ske hvis du ønsker lidt større) eller brug det helt gamle trick med at forme med en ske i hånden, hvis du er bedst til det Skal det gå stærkt med at forme kødbollerne, så er jeg vild med en is-ske, som jeg dypper i det kogende vand, "scooper" noget kødbolle-fars og så lige runder i hånden eller i en grydeske
  9. Fyld et "lag" kødboller i gryden og skru lidt ned for varmen og lad bollerne flyde op til overfladen og lad dem ligge lidt dér inden du tager dem op (tilberedningen varierer lidt efter størrelsen - jeg giver dem 5-8 minutter)
  10. Sigt bollerne op når de er færdige og gentag med resten af farsen
  11. Du skal bruge 7 dl kogevand fra bollerne, så når dine boller er kogt færdige, kan du evt. koge lidt mere væske fra ved at give vandet et godt opkog
  12. Gem kogevandet til saucen (du skal bruge 7 dl)
  13. Sæt ris til at koge efter anvisning på pakken!
Karrysauce
  1. Kom karry i gryden og rist det lidt af
  2. Kom nu smør i gryden og lad det smelte ved middel-høj varme
  3. Tilsæt mel og pisk godt og "brænd" melbollen af
  4. Tilsæt kogevandet lidt efter lidt, så du undgår klumper (skulle du være så klodset, som jeg nogle gange er, hvis jeg gør det for hurtigt, så kan du sagtens sigte din opbagning!)
  5. Kog den opbagte sauce godt igennem, så du koger smagen af mel ud
  6. Smag til med ekstra karry
  7. Tilsæt fløde
  8. Lad din karrysauce simre i 5 minutter
  9. Smag igen til med karry og salt
  10. Kom kødbollerne tilbage i karrysaucen, og lad bollerne få 5-8 minutter i den varme karrysauce
  11. Servér med kogte ris og dampede ærter, hvis du som jeg er tosset med det!
  12. Velbekomme!

Topping…?

Forleden inviterede jeg en af mine gode veninder forbi til boller i karry. Hun spiser her ofte og brokker sig sjældent over det hun får serveret, eller ikke når vi eksperimenterer i køkkenet. Der er dog én ting hun altid undrer sig over og det er når vi spiser boller i karry. Jeg elsker nemlig at få dampede ærter ovenpå! Altså fine ærter fra frost, bare lige overhældt med kogende vand – bum. Jeg lavede en afstemning på Instagram og ca. 30% af dem der svarede, spiser også ærter på deres boller i karry.

Boller i karry ala Beksemad. Boller i karry på kalvekød uden svinekød.Boller i karry ala Beksemad. Boller i karry på kalvekød uden svinekød. Boller i karry ala Beksemad. Boller i karry på kalvekød uden svinekød.

Jovist er der nogle der spiser sådan noget ristaffel, hvor de kommer ananas, rosiner, kokos osv. på en ris-ret med karrysauce, men det er jeg ikke vokset op med. Ærter, det er lige sagen for mig!

Kommer du noget ovenpå boller i karry?

Følg gerne med her på bloggen, InstagramPinterest og Facebook 🙂

//Rebekka

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Din kommentar bliver den første.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tirsdagstanker om at sige sit job op..