Boller i karry
Boller i karry er en rigtig klassiker! Det er sådan med klassikere, at dem skal man nogle gange passe lidt på med at gøre sig klog på. Jeg elsker boller i karry og craver det med jævne mellemrum. Jeg husker som barn at min mor eksperimenterede med at komme æblestykker og andet fancy i, men jeg foretrak den “plain” som min faster serverede. Min mor fik også pænt besked på at lave den samme udgave som min faster.
Som årene er gået har jeg lavet min egen variant og den laver jeg altid lidt på gefühlen, men nu har jeg skriblet lidt ned og deler nu min opskrift.
Boller i karry uden gris
I mange år, fra jeg var 13 til 26 år, spiste jeg ikke svinekød. Efter min tur i MasterChef, så spiser jeg nu en lille smule, men jeg tænker ikke “gris” ind i mine retter og laver stadig mine klassikere uden gris, som jeg altid har gjort. Min version af boller i karry er med hakket kalvekød, hvor de fleste nok enten bruger hakket kalv/flæsk eller eller udelukket hakket gris.
Mangler du inspiration til retter med kalvekød? Prøv mine wontons med chilimayo!
Forberedelses tid | 30 minutter |
Tilberedningstid | 30 minutter |
Antal personer |
personer
|
|
|
- Rør kødet sejt med salt (dette gør også at farsen senere kan binde væske)
- Hak løg og kom det op til kødet
- Tilsæt et æg og rør det hele sammen
- Tilsæt krydderier + mælk
- Tilsæt mel lidt ad gangen indtil farsen er smidig
- Lad farsen trække 15-20 minutter på køl og mærk konsistensen igen
- Sæt en gryde på komfuret med 1,2 dl vand og kom en bouillonterning i og bring vandet i kog
- Nu skal kødbollerne formes og jeg kan godt lide at de er kuglerunde (brug enten et stort parisiennejern hvis du ønsker små kødboller eller en is-ske hvis du ønsker lidt større) eller brug det helt gamle trick med at forme med en ske i hånden, hvis du er bedst til det Skal det gå stærkt med at forme kødbollerne, så er jeg vild med en is-ske, som jeg dypper i det kogende vand, "scooper" noget kødbolle-fars og så lige runder i hånden eller i en grydeske
- Fyld et "lag" kødboller i gryden og skru lidt ned for varmen og lad bollerne flyde op til overfladen og lad dem ligge lidt dér inden du tager dem op (tilberedningen varierer lidt efter størrelsen - jeg giver dem 5-8 minutter)
- Sigt bollerne op når de er færdige og gentag med resten af farsen
- Du skal bruge 7 dl kogevand fra bollerne, så når dine boller er kogt færdige, kan du evt. koge lidt mere væske fra ved at give vandet et godt opkog
- Gem kogevandet til saucen (du skal bruge 7 dl)
- Sæt ris til at koge efter anvisning på pakken!
- Kom karry i gryden og rist det lidt af
- Kom nu smør i gryden og lad det smelte ved middel-høj varme
- Tilsæt mel og pisk godt og "brænd" melbollen af
- Tilsæt kogevandet lidt efter lidt, så du undgår klumper (skulle du være så klodset, som jeg nogle gange er, hvis jeg gør det for hurtigt, så kan du sagtens sigte din opbagning!)
- Kog den opbagte sauce godt igennem, så du koger smagen af mel ud
- Smag til med ekstra karry
- Tilsæt fløde
- Lad din karrysauce simre i 5 minutter
- Smag igen til med karry og salt
- Kom kødbollerne tilbage i karrysaucen, og lad bollerne få 5-8 minutter i den varme karrysauce
- Servér med kogte ris og dampede ærter, hvis du som jeg er tosset med det!
- Velbekomme!
Topping…?
Forleden inviterede jeg en af mine gode veninder forbi til boller i karry. Hun spiser her ofte og brokker sig sjældent over det hun får serveret, eller ikke når vi eksperimenterer i køkkenet. Der er dog én ting hun altid undrer sig over og det er når vi spiser boller i karry. Jeg elsker nemlig at få dampede ærter ovenpå! Altså fine ærter fra frost, bare lige overhældt med kogende vand – bum. Jeg lavede en afstemning på Instagram og ca. 30% af dem der svarede, spiser også ærter på deres boller i karry.
Jovist er der nogle der spiser sådan noget ristaffel, hvor de kommer ananas, rosiner, kokos osv. på en ris-ret med karrysauce, men det er jeg ikke vokset op med. Ærter, det er lige sagen for mig!
Kommer du noget ovenpå boller i karry?
Følg gerne med her på bloggen, Instagram, Pinterest og Facebook 🙂
//Rebekka
Ej hvor sjovt med ærter ovenpå. Det har jeg aldrig hørt om før, men det lyder da som en god ide. Vi spiser nogen gange grønne bønner til.